Hamlet in duurzame innovaties

“Something is rotten in the State of Holland” – zoveel is wel zeker als de balans van het Nederlandse duurzame-innovatiebeleid wordt opgemaakt. Klachten over het Nederlandse innovatiebeleid zijn er al jaren. En ze zijn ook al jaren min of meer gelijkluidend. Kort samengevat: we zijn wel goed in kennisproductie, maar falen jammerlijk bij het ‘valoriseren’ van deze kennis: het doorontwikkelen van de ideeën tot kansrijke bedrijvigheid.

Door Hans Wiltink en Jan Paul van Soest

Teveel innovaties sneven in wat wel de Valley of Death heet: het niemandsland tussen Onderzoek en Ontwikkeling, en Marktintroductie en Uitrol. Dat geldt in zijn algemeenheid zo, maar geldt in nog sterkere mate bij duurzame innovaties. Deze kampen niet alleen met de algemene tegenwind waar elk type innovatie mee te maken heeft, maar hebben het nog eens extra zwaar door het weinig bevorderlijke en sterk wisselende beleid op het gebied van duurzaamheid. Doordat de marktomstandigheden voor duurzame innovaties om de haverklap veranderen, is het bedrijfsleven terughoudend geworden Nederland als ontwikkelplek voor deze vernieuwingen te kiezen. Gevolg is dat Nederland qua valorisatie van innovaties niet goed presteert. De Kennis- en Innovatiefoto 2011 stelt dat op het gebied van innovativiteit in de EU alleen Spanje slechter scoort.

Darwind

Darwind direct drive windturbine. Een innovatie van eigen bodem, maar het concept is nu verkocht aan het buitenland voor verdere ontwikkeling.

Veel werkzaamheden van De Gemeynt hebben betrekking op innovatie, zowel de praktische, bedrijfsmatige als ook de beleidsinvalshoek komen aan bod. Reden om de ervaringen en analyse eigener beweging in een essay te verwerken. Doel is de discussie over de invulling, instrumentatie en organisatie van duurzaam innovatiebeleid op gang te brengen. Dat het anders moet, is wel duidelijk. Maar kan het ook anders? Jawel, maar dat is een hele puzzel. We missen een ‘innovatiedirigent’ (van Latijn dirigere: recht maken, sturen, richten naar) die de ondernemers c.q. hun innovaties of technologieën door het doolhof van het Nederlandse innovatiesysteem helpt leiden. Dat is een actieve, regisserende rol, waarbij de algemene noties van wat nodig is in welke fase van een innovatieproces, in de vorm van maatwerk worden vertaald naar interventies die de ondernemer/innovatie vooruit helpen.

Het essay Hamlet in duurzame innovaties is hier te downloaden.

Delen

Trackback van jouw site.

Reacties (1)

 • Avatar

  Nichol

  |

  .. of kan het zijn dat een subsidie regeling waarvoor een ‘dirigent’ nodig is simpelweg te ingewikkeld is? Van zulke subsidies wordt alleen gebruik gemaakt door professionele subsidie-zoekers. Mensen die hun product aan gaan passen om meer effectief subsidie te krijgen.

  Hoe kan het, dat Nederland, naast Duitsland en Denemarken, het zo slecht doet? We hoeven het alleen maar af te kijken van onze buren.

  Reply

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.