Biodiversiteit en ecosystemen

wat is biodiversiteit2Biodiversiteit is simpel gezegd de verscheidenheid aan planten en dieren op aarde en hun onderlinge interacties, maar ook de verscheidenheid aan ecosystemen (zoals savannes, bossen, heides, mangrove e.d.) waarin deze planten en dieren leven. Biodiversiteit komt overal voor, in de natuur, in het agrarisch landschap, op industrieterreinen en in de stad.

Biodiversiteit is belangrijk, vanwege de intrinsieke waarde ervan, maar zeker ook omdat ecosystemen ons goederen en diensten leveren, de zogeheten ecosysteemdiensten, zoals hout, medicijnen, bestuiving door bijen, schone lucht en mogelijkheid tot ontspanning (toerisme). Zonder biodiversiteit geen economie, zo simpel is het.

De biodiversiteit neemt af, en daarmee de mate waarin de ecosystemen deze diensten kunnen leveren en beschikbaar zijn voor landbouw, industrie en andere economische sectoren. Belangrijke oorzaken voor dit verlies aan biodiversiteit zijn de afname en versnippering van het leefgebied van planten en dieren, klimaatverandering, vervuiling, overexploitatie, niet duurzaam gebruik van grondstoffen, en het optreden van invasieve soorten.

Ongeveer 60% van de ecosystemen zijn gedegradeerd. Daarmee komt de levering van de ecosysteemdiensten aan ons in gevaar. Overal in de wereld nemen overheden, bedrijven en particulieren stappen om mee te helpen het verlies aan biodiversiteit terug te dringen en te stoppen.

#gemeynt

#janpaulvansoest

Contact

De Gemeynt coöperatie u.a.
Kantooradres: Polstaat 14i
7411 KB Deventer
+31(0)6 53217088
+31(0)55 3012692
info@gemeynt.nl