Begin juli verscheen geschrift no. 121 ‘Zeker van Energie’ van de Teldersstichting, het wetenschappelijk bureau van de VVD. Een onversneden liberale visie op energie wordt in het politieke landschap node gemist. Het rapport bevat een aantal behartenswaardige ideeën, die echter stevig worden ondermijnd door een volstrekt onnodige flirt met ‘klimaatscepsis’.

Zo zou er nog veel onduidelijk zijn over het aandeel van de mens in de opwarming van de aarde, zou het de vraag zijn of de huidige opwarming uniek is, en of er niet alternatieve verklaringen ‘naast de broeikastheorie’ mogelijk zijn. Binnen de klimaatwetenschap is het beeld wel helder, en luidt kort en plat samengevat: de huidige opwarming is uniek qua hoogte en snelheid, de mens heeft het gedaan door heel veel broeikasgassen aan de atmosfeer toe te voegen, en mogelijke alternatieve oorzaken zijn inmiddels vrijwel volledig uit te sluiten. Maar kennelijk baseert het wetenschappelijk bureau van de VVD zich niet op de wetenschap, maar liever op een sceptische journalist (Marcel Crok, als doorgeefluik van Amerikaanse twijfelmateriaal al eerder gewogen en te licht bevonden) en de libertaire sceptische blogger Hans Labohm. Dan is het niet verwonderlijk dat het liberale energierapport een typisch ‘sceptisch’, onwetenschappelijk frame hanteert zodra het over klimaat gaat. Hoe zo’n frame ontstaat en effect kan hebben beschrijf ik in De Twijfelbrigade.
Geplaatst in Media | Een reactie geven
Het gasconflict tussen Rusland en Oekraïne leidt tot flinke krantenkoppen. En tot zorgen in Europa: als Rusland de gaskraan naar Oekraïne dichtdraait om af te dwingen dat ze daar voortaan marktprijzen gaan betalen, komt dan niet ook de voorzieningszekerheid in Europa in gevaar?

Dat laatste is, volgens diplomaten en energiedeskundigen die onlangs bijeen kwamen, waarschijnlijk niet het geval. Er zijn inmiddels verschillende pijpen waardoor Russisch gas EU-landen kan bereiken naast de Oekraïense, en bovendien: Rusland kan zich niet veroorloven betrouwbare, goed betalende afnemers in de vorm van EU-landen te verliezen.
Zo afhankelijk als de EU is voor import van fossiele brandstoffen uit Rusland, zo afhankelijk is omgekeerd de Russische economie van de export van fossiele brandstoffen. Volgens de EUimporteert Europa dagelijks voor 1 miljard euro. Van alle in Europa gebruikte gas wordt 66% geïmporteerd, en 42% van de importen komt uit Rusland. Van de in de EU gebruikte olie wordt 90% geïmporteerd, 33% van alle olie-importen komt uit Rusland. Met die enorme inkomstenstromen zal Rusland niet zomaar willen dobbelen. Wat niet in de geldstromen tot uitdrukking komt is de enorme ecologische voetafdruk (footprint) van gas en olie uit Rusland.
Geplaatst in Beleid, Energie, Klimaat | Tags , , , , | Een reactie geven

Gastbijdrage van Aldina Dzehverovic, Greenem

Inleiding bij deze gastbijdrage

Trouwe lezers van mijn columns, artikelen en boeken weten dat mijn aandacht meer uitgaat naar systemen en structurele veranderingen dan naar verandering van individueel gedrag. Toch komen er af en toe vragen: “maar als ik nu toch zonder al te veel moeite wat kan doen, wat dan?” Om die vraag te beantwoorden een gastbijdrage van Aldina Dzehverovic van de groene consumenten-website Greenem - JPvS.

Mensen in de stad denken bij ‘duurzaam leven’ soms aan de meest gruwelijke dingen. Ze zien zichzelf op een afgelegen boerderij in het donker zitten, zonder verwarming of airco, alleen maar zelf verbouwde groente en fruit eten en schapen hoeden, maar dat hoeft helemaal niet. Je kunt tegenwoordig duurzamer leven zonder enig comfort in te moeten leveren. Het is meer een kwestie van weten waar je op moet letten. Soms kan iets simpels als een gloeilamp vervangen al een positief effect op je energierekening hebben. Meer lezen

Geplaatst in Consument, Duurzaamheid | Tags , , , | Een reactie geven